Dobro u ljudima čini život lepšim

 • Veran Matić

Srpski filantropski forum je na Nacionalnom danu davanja 9. oktobra, odlikovao poveljom redakciju emisije Dobro u ljudima za profesionalno izveštavanje o dobroti, plemenitosti i solidarnosti, kao i za izuzetan doprinos razvoju dobročinstva i filantropije.

Прочитај вишe

Prikupljena sredstva za opremanje nacionalnog prevodilačkog centra za znakovni jezik

 • Veran Matić

U okviru akcije povodom ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja, prikupljeno je 450.000 dinara za kupovinu opreme za Video relej centar Nacionalnog prevodilačkog centra za znakovni jezik koja će omogućiti da podrška gluvim i nagluvim osobama bude dostupna 24 sata, 7 dana u nedelji.

Прочитај вишe

Servis podrške u mobilnosti i komunikaciji

 • Srpski Filantropski Forum

Gradovi Beograd i Novi Sad i Gradske opštine Vračar i Savski venac, uspostavili su međupštinsku saradnju potpisivanjem Sporazuma o uspostavljanju međuopštinske saradnje od strane gradonačelnika i predsednika opština.

Прочитај вишe

Srbija bez barijera

 • Veran Matić

Danas smo obeležili Nacionalni dan davanja koji ove godine ima slogan „Srbija bez barijera“, posvećen uklanjanju svih barijera za sve koji imaju neki problem sa kretanjem, osobe sa invaliditetom, stari, majke sa decom…

Прочитај вишe

Upoznajte porodicu NORMAL

 • Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade RS

„Upoznajte porodicu Normal – Avanture univerzalnog dizajna“ je video priča o značaju univerzalnog dizajna – dizajna za sve, koja nas na vrlo jednostavan način i kroz slikovite primere upoznaje sa porodicom i preprekama na koje oni svakodnevno nailaze. Te prepreke moguće je ukloniti dizajnom koji omogućava ravnopravno učešće svakog člana društva, bilo da je u pitanju beba u kolicima ili starica sa štapom.

Прочитај вишe

Nedopustiva nedostupnost

 • Veran Matić

Nisam od onih koji misle da je sve moguće preko noći. Prilično sam realistična osoba. Kada nešto zapazim da ne valja, prvo promislim šta je moguće uraditi pre nego što počnem da kritikujem, pa onda ako mogu nešto i uradim.

Прочитај вишe

“Malo svetla tera mnogo tame”

 • Veran Matić

Negativni primeri kada se učine vidljivi, često znaju da proizvedu brzo rešenje upravo zbog toga što su učinjeni vidljivim. Pozitivni primeri znaju da inspirišu i podstaknu, da se prošire, osnaže, postanu standard. Cilj i ovog teksta je da predstavi jedan veliki pozitivan primer društveno odgovornog poslovanja Eurobanku.

Прочитај вишe

Pristupačnost u doba pandemije

 • Veran Matić

Učesnici druge panel diskusije u okviru Meseca pristupačnosti, koji se obeležava u susret Nacionalnom danu davanja, govorili su o najvećim problemima i izazovima sa kojima su se osobe sa invaliditetom susrele tokom pandemije. Ove godine, Nacionalni dan davanja posvećen je unapređenju pristupačnosti za osobe sa invaliditetom.

Прочитај вишe

Obeležili smo nacionalni dan davanja

 • Srpski filantropski forum

U Srbiji je 9. oktobra pod sloganom „Srbija bez barijera“ obeležen treći po redu Nacionalni dan davanja koji je ove godine posvećen osobama sa invaliditetom, odnosno borbi za potpunu pristupačnost, kroz akcije za uklanjanje prepreka i izgradnju infrastrukture koja bi omogućila pristup informacijama i kretanje svima, kako osobama sa invaliditetom, tako i starim osobama, majkama sa decom i svim građanima.

Прочитај вишe

Pozitivni primeri pristupačnosti u našem društvu

 • Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade RS

U okviru Meseca pristupačnosti (9. septembar – 9. oktobar 2020. godine) koji je ove godine bio posvećen temi unapređenja svih oblika pristupačnosti za osobe sa invaliditetom u Srbiji, ali i društvo u celini, 7. oktobra je održana panel diskusija pod nazivom Srbija bez barijera – pozitivni primeri pristupačnosti u našem društvu.

Прочитај вишe

Maraton i osobe sa invaliditetom

 • Veran Matić

„Nije u pitanju samo velika nepravda, diskrimancija. Proizvodnja štete po zdravlje pogoršava stanje, proizvodi bolesti, nova ograničenja, nove potrebe“. Za vreme vanrednog stanja, već posle par nedelja, bilo je potpuno jasno da je toliko zatvaranje bilo nepotrebno, odnosno da je cilj mogao da bude realizovan mnogo pametnije, fleksibilnije, uvažavajući elementarne potrebe za zdravljem.

Прочитај вишe

PAKET PROBLEMA I PAKET ODGOVORA (IVAN)

 • Radmila Urošević

Sedimo u Ivanovoj ušuškanoj sobici nesuđenog psihologa, prepunoj knjiga, suvenira sa dalekih putovanja i gitarom, svedokom jedne mladosti. Treći sprat u predratnoj zgradi bez lifta u Gvozdićevoj ulici.

Прочитај вишe

KOLIKO JE VISOKO VISOKO OBRAZOVANJE?

 • Sara Đurđević

Koliko ima studenata sa invaliditetom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Koliko njih uopšte završi studije? U kojoj meri su fakulteti pristupačni osobama sa invaliditetom? Koliko su afirmativne mere za upis ranjivih društvenih grupa na fakultete delotvorne i dovoljne?

Прочитај вишe

Višestruka disriminacija gluvih

 • Veran Matić

Danas, 23. septembra je Međunarodni dan znakovnih jezika povodom kog se održava i Međunarodna nedelja gluvih, u okviru koje je organizovana debata na temu „Potvrdimo vrednosti prava gluvih osoba“. Učestvovao sam u debati ispred Srpskog filantropskog foruma koji organizuje kampanju „Srbija bez barijera“.

Прочитај вишe

Kompanija VIP Mobile obezbedila donaciju za gradsku odrganizaciju gluvih

 • Veran Matić

U okviru humanitarne akcije Fonda B92 i Srpskog filantropskog foruma, a povodom ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja koji je posvećen osobama sa invaliditetom, Gradskoj organizaciji gluvih Beograd kompanija Vip mobile donirala je dva tableta u vrednosti od 60.000 dinara.

Прочитај вишe