Nacionalni Dan Davanja poster sa partnerima

Nacionalni dan davanja

Nacionalni dan davanja je ustanovljen na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, i prvi put obeležen 2018. godine, 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog inovatora i filantropa, a pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Republike Srbije.

Obeležavanjem Nacionalnog dana davanja obnavljamo kulturu davanja i oživljavamo bogatu filantropsku tradiciju našeg društva. Svakim novim Nacionalnim danom davanja skrećemo pažnju javnosti na neki izazov u društvu i prikupljamo sredstva za sistemsku podršku u datoj oblasti.

Ovogodišnji Nacionalni dan davanja, pod sloganom SRBIJA BEZ BARIJERA posvećen je temi solidarnosti sa osobama sa invaliditetom i borbi za potpunu pristupačnost, u akcijama za uklanjanje prepreka, izgradnju infrastrukture koja bi omogućila pristup informacijama i kretanje svima, kako osobama sa invaliditetom, tako i starim osobama, majkama sa decom, svim građanima.

OSI Strategija

Strategija unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period do 2020.godine

Preuzmi dokument

Izdvajamo

Prikupljena sredstva za opremanje Nacionalnog prevodilačkog centra za znakovni jezik

  • Prikupljeno: 450.000
  • Potrebno: 450.000

0 dana ostalo do kraja kampanje

Dobro u ljudima

Srpski filantropski forum je na Nacionalnom danu davanja 9. oktobra, odlikovao poveljom redakciju emisije Dobro u ljudima za profesionalno izveštavanje o dobroti, plemenitosti i solidarnosti, kao i za izuzetan doprinos razvoju dobročinstva i filantropije.

Pročitaj više

Upoznajte porodicu Normal

„Upoznajte porodicu Normal – Avanture univerzalnog dizajna“ je video priča o značaju univerzalnog dizajna – dizajna za sve, koja nas na vrlo jednostavan način i kroz slikovite primere upoznaje sa porodicom i preprekama na koje oni svakodnevno nailaze.

Pročitaj više

PROSLAVILI SMO NACIONALNI DAN DAVANJA

U Srbiji je 9. oktobra pod sloganom „Srbija bez barijera“ obeležen treći po redu Nacionalni dan davanja koji je ove godine posvećen osobama sa invaliditetom, odnosno borbi za potpunu pristupačnost, kroz akcije za uklanjanje prepreka i izgradnju infrastrukture koja bi omogućila pristup informacijama i kretanje svima, kako osobama sa invaliditetom, tako i starim osobama, majkama sa decom i svim građanima. Prisutnima su se obratili Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Majk de la Rosa, direktor misije USAID-a u Srbiji, Ljupka Mihajlovska iz Saveza za pristupačnost Srbije i Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

ODLIKOVALI SMO POVELJAMA ZASLUŽNE ZA DOPRINOS OČUVANJU I RAZVOJU FILANTROPIJE

Povodom Nacionalnog dana davanja, Koalicija za dobročinstvo, zajedno sa Fondom B92 dodelila je 59 nagrada donatorima za pomoć tokom COVID-19 pandemije, i 5 nagrada donatorima u okviru kampanje Srbija bez barijera. Koalicija je nagradila i medije koji su doprineli sveukupnoj promociji filantropije u Srbiji.

Mesec pristupačnosti

Period od 9. septembra do 9. oktobra smo obeležili kao Mesec pristupačnosti koji sadrži aktivnosti koje će uticati na podizanje svesti o ovoj temi i dati smernice za unapređenje pristupačnosti u Srbiji
Srbija Bez Barijera

Koji su najveći problemi sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju na svakodnevnom nivou? Kako ih prevazilaze i na koga se oslanjaju?